tirsdag 25. oktober 2011

Håndskrift kontra PC i skrivetrening

Dette måtte jeg bare skrive litt om. Satt i går kveld og vurderte, men jeg velger å legge ut to innlegg på ganske kort tid. Så det er nå to som er lite kommentert fra andre. Kommentarer på begge motaes med takk.


Jeg leste en interessant artikkel på VG nett i dag, der forskeren Arne Trageton kom med en brannfakkel inn i skoleverket etter min mening. Her hevder han at ingen barn vil lære håndskrift om 10 år. Diskusjon om hva slags håndskrift elevene skal bruke, har vi på skolen min med jevne mellomrom. Hva slags håndskrift skal vi bruke, og hvorfor. Inntrykket mitt er at det brukes mye tid på småtrinnet til å lære elevene en god og funksjonell håndskrift. Når de kommer på mellomtrinnet, skal dette hos oss være løkkeskrift mener noen, mens andre godtar at håndskriften er sammenhengende. Noen utvikler sin egen skrivemåte på mellomtrinnet. Når de kommer på ungdomstrinnet, er mye av lærdommen fra småtrinnet borte. De har utviklet sin egen personlige håndskrift. Og spesielt en del gutter skriver så stygt, at det knapt nok går an å lese for andre. Det siste her har jeg opplevd selv etter å ha arbeidet på en ren ungdomsskole i sju år. Der var det ofte så ille, at vi måtte pålegge dem å skrive på PC, så det gikk an å skjønne hva som faktisk stod der.
Så litt tilbake til artikkelen fra Trageton. Her kommer han med en del interessante betraktninger. Han hevder blant annet at elever blir bedre til å lese og skrive ved å bruke pc i opplæringen allerede fra 1. klasse. Han sier også at i dagens samfunn, utenom skolen, skrives det i 90-95 % på PC. Men det mest oppsiktsvekkende han kommer med mener jeg er påstanden om at barn sliter på skolen fordi de blir tvunget til å ta i bruke bøker framfor PC når de skal lære å lese.
Jeg kjenner meg litt igjen i det Trageton sier. Jeg har vært i mange konferansetimer, der det fra min side har blitt påpekt at eleven skriver uleselig. Dette blir tatt opp på hver time, og skrevet ned i referat. Men ingen ting skjer med håndskriften, til det bedre. Tilslutt gir jeg opp. Begynte så vidt i fjor, og sa til mange av guttene at alt de skulle levere inn av skriftlig arbeide, skulle være på skrevet på PC.
Hvorfor har jeg ikke tenkt på dette/ vært bevisst på dette før? Et godt spørsmål til meg selv, som jeg ikke kan svare på med et begrunnet pedagogisk svar enda. Verktøyet ligger der, men blir ikke brukt. Dette er vel noe av den største oppvåkningen jeg har hatt etter at jeg begynte å skrive blogg om å bruke IKT som verktøy i min egen undervisning. Skal ta opp dette som tema på teammøte, men det blir ikke før neste uke.

Her er linken til nettadressen for den som er interessert i å lese mer om hva Trageton sier:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/elevavisen/artikkel.php?artid=10014987

5 kommentarer:

  1. Dette er interessant, Inge. I en video som lå på nettet tidligere i alle fall, hevdet Trageton at særlig gutter tjener på å lære seg å skrive med PC istedet for med hånd i første klasse. Når de er 6-7 år gamle har de ganske enkelt ikke utviklet sin finmotorikk tilstrekkelig, og bruker mye energi på å forme bokstaver (som de likevel ikke klarer!) - i stedet for å kunne konssentrere seg om å knekke lese- og skrivekoden.

    Og til dette at håndskrift vil forsvinne: kan godt tenkes at Trageton har rett. All kunnskap er historisk og sosialt betinget. Husk Engeströms trekanter ...

    SvarSlett
  2. Interessant! Jeg tenker vel at mange barneskolelærere er altfor opptatt av håndskrift - særlig når skrivetreningen skal komme i gang. Er ikke hovedpoenget at elevene skal lære å uttrykke seg skriftlig? Og er ikke PC et godt og ikke aldri så lite naturlig hjelpemiddel i dag? Det må være viktigere å sette fokus på skriveteknikker på datamaskin enn et sterkt fokus på hånd- og ikke minst løkkeskrift... kanskje vi kan fange opp flere i skriveopplæringen ved å endre litt fokus. Jeg ser ikke at vi skal glemme dette helt - men det har noe med rekkefølge i fokus å gjøre, tenker jeg...

    SvarSlett
  3. Lurer på hva som ble sagt da vi gikk fra steintavler til papyrus, til bøker osv. Tenkte en at det gamle gikk tapt for alltid og det ville være et savn? Tror ikke verden ble et dårligere sted å være uten steintavler....
    Vil vi trenge håndskrift i fremtiden? Ikke vet jeg, men jeg har ikke hørt om så mange elever som merkbart har endret (les: forbedret) håndskriften etter intens trening. Tror de faller tilbake til gamle synder etter en liten stund. Og Engetrsøms trekant er en god bakgrunn å ha. Det er en del gammel kunnskap som har forsvunnet uten at verden har gått dårligere. Det kan for det første ha med å gjøre at kunnskapen ikke er nødvendig lengre i samfunnet (det å kunne årelate?) og vil det bli slik med håndskriften? Men det kan også forsvinne fordi kunnskapen erstattes av en ny og bedre metode. Og det er vel i den siste kategorien spørsmålet om håndskrift kommer inn. Datamaskinen kan vel overta for den skriftlige kommunisasjon?

    SvarSlett
  4. Glemte å si at dere må se denne lille snutten:
    "Helpdesk"
    http://www.youtube.com/watch?v=pQHX-SjgQvQ

    SvarSlett
  5. Leser kommentarer og får nye tanker og perspektiver.Interessant!

    SvarSlett